2010-05-07

Hur?

Hur du ska bära dig åt med din egen fjärilsträdgård, beror på flera saker. Givetvis ska du utgå från dina egna föutsättningar, från din trädgårds förutsättningar, och utifrån omgivningens förutsättningar. Det behöver varken vara svårt eller krångligt!


Några frågor att tänka över:

1. Vilken nivå vill du lägga dig på? Bor du året runt intill din trädgård, eller är det kanske en sommartomt där du tillbringar några semesterveckor i juli?

2. Hur ser omgivningen ut? Finns det gott om fjärilar i trakten, handlar det ju mest om att locka in dem i trädgården.

3. Vill du gynna fjärilarna med nektarväxter hela deras säsong, även vår och höst? Det ökar deras chans att överleva och reproducera sig, och alltså även att återfinnas i din trädgård.

4. Vill du kanske till och med värna om fjärilarnas värdväxter? Nu ökar sannolikheten för många fjärilar i trädgården ännu mera.

Men alla bidrag är värdefulla!

Om det inte finns värdväxter för fjärilarnas larver i trakten, finns det inte heller fjärilar. Är det ont om fjärilar, så försök se vilka det finns åtminstone några av, och uppgradera sedan just deras värdväxter så kan de öka i antal igen.

Att värna om mångfald, betyder inte att bara värna om de sällsynta arterna. Det är lika viktigt att våra vanliga arter kan fortsätta vara vanliga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar