2010-05-07

Varför fjärilar på tomten?

.

Fjärilar i trädgården gör nog alla glada, så frågan "varför" känns kanske inte relevant. Men frågan är inte onödig!

Fjärilarna får svårare och svårare att klara sig, när landskapet förändras så drastiskt som det gjort med tanke på övergödning, igenväxning, och inte minst dagens moderna storskaliga skogs- och jordbruk.

Skogsnätfjäril

Det gamla bondesamhället är borta och kommer inte åter. Vi lever i en helt annan landskapsbild än vi gjorde för bara 50 år sedan. Ja, landskapet är fortlöpande under drastisk förändring, och naturens mångfald hinner inte med. Många arter går under.

Rutig ängsmätare

Flertalet fjärilsarter minskar, medan några klarar sig bra, och återigen några kommer invandrande söderifrån med det mildare klimatet.

Hur det än ligger till med de olika arterna, trängs fjärilarna undan i landskapet. De behöver någonstans att leva, någonstans där det finns föda för dem, och värdväxter för sina larver.

Inga fjärilslarver = inga fjärilar, så enkelt är det.

Ängsblåvinge

Viktigare än ett enda stort område, är flera småområden (småbiotoper) som kan hysa dessa gäster.

Här kan trädgårdsägare göra en stor insats!

Inte bara fjärilsprakten kan ge glädje i hjärtat, utan även vetskapen om att varje livfull trädgård ger livsrum åt trängda arter och värnar om biologisk mångfald.

Det är en insats att vara stolt över!!

Så det finns många orsaket till att ha en fjärilsvänlig trädgård. Att vara i naturen är en av människans största rekreationskälla! En fjärilsträdgård är en bit natur! Det är också en gåva att låta sina barn eller barnbarn få komma naturen nära, och lära känna dess små innevånare.

Liten gosse på väg till dagis med sitt nya husdjur

Att just småbiotoperna är viktiga, beror på att de först och främst ger fjärilarna någonstans att ta vägen där de kan leva sina liv. Det räcker med små biotoper bara det finns nektarväxter nog, och värdväxter nog så att larvernas föda inte tar slut.

Men också, i naturen är varje biotop lite olika, och ibland går populationer under, till exempel på grund av väderförhållanden. Finns det då någon biotop kvar där några överlever, sprider de sig sedan tillbaka till de tomma platserna när nödåret är över.

Om det bara fanns en plats, och en regnig sommar förstör kläckning och tillväxt där, så är fjärilen borta för tid och evighet.

I en fjärilsvänlig trädgård, trivs inte bara fjärilar och människor, utan även många bin och humlor och andra småkryp av olika slag. Då trivs även fåglarna. Fågelsång är ju inte heller fy skam i trädgården.

Har du en fjärilsträdgård, har du också en mångfaldens trädgård!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar